Cosplay mot mobbing

IMAG2581Lördag den 13 juni 2015

På Sergels torg (även känd som “Plattan”) samlas japan- och westfantaster för att tillsammans demonstrera mot mobbing genom att promenera hela vägen till Medborgarplatsen utklädda till påhittade figurer och karaktärer från tv-serier och böcker.

Vissa anser att cosplay gör att man är modig nog att våga vara annorlunda och att man också kan tolerera åsikter som folk kan ge en. Man känner och lär sig att det är ok att vara på sitt eget sätt och tillhöra andra typer av grupper. Cosplay är även en gemenskap av olika sorters människor som har ett intresse inom spel, film, serier, japan, och mycket mer. Unika tillfällen är när man är utklädd till en karaktär och ser en annan person utklädd till en karaktär ur samma serie så känner man ingen större nervositet utan springer fram och hälsar, och oftast kommer båda automatiskt in i karaktärernas roller som leder till att båda har en väldigt rolig upplevelse tillsammans och för andra omkring.

“I Japan innefattar det all sorts kostymering, från medeltid till framtid. I väst används begreppet främst om rollfigurer med ursprung i japansk populärkultur.

Cosplay i Sverige har de senaste åren vuxit från ett par hundra cosplayare till kanske uppemot tusen. De flesta cosplayare går på japanska konvent i Sverige som Uppcon, Närcon, Kodachicon, Pepcon och Confusion. Man tävlar i cosplay bara genom att gå upp på en scen och visa sin dräkt. Man blir sedan bedömd av en jury eller enligt publikens röster”
(Wikipedia – Cosplay, 1 juni 2015)

IMAG2563
Thomas Pettersson, 26 år.

Har utövat cosplay sedan November 2014 och är den som valt att arrangera detta i Stockholm för att göra folk uppmärksammade kring ämnet “mobbing” och hur viktigt det är att kunna våga vara annorlunda. Idag är han klädd som Hello Kitty.

Hur har din dag varit?

– Den har varit jätte bra! Jag är jätte glad att folk har trevligt. Jag har aldrig organiserat något tidigare och jag var väldigt nervös över att folk skulle springa runt som huvudlösa kycklingar och ingen vet vad dem ska göra, men så fort vi kom igång så började folk direkt att prata med varandra. Helt underbara människor.

Varför kände du för att arrangera “Cosplay mot mobbing”?

– Jag har själv varit ganska utsatt och när man har cosplay:at har folk pekat, gett konstiga blickar, och skrattar men inte med en utan emot en. Jag cosplayar mer och mer på mindre event för att kunna göra det så ofta som möjligt och för att visa att jag vågar vara annorlunda. Sedan blev det här internationella “Cosplay against bullying” vilket är precis det jag vill sysslar med. Det är viktigt att andra som känner sig utanför cosplay community:t inser att det är ok att vara annorlunda för att det finns många som skäms för den de är och därför är det viktigt för mig.

Hur har du upplevt mobbing?

– Jag är ganska så ny när det kommer till cosplay så jag har haft ganska mycket tur, jag har inte varit så jätte utsatt utan det har varit människor utanför konvent som inte är så insatta som har varit på mig och retats. Jag har hört väldigt många historier om folk som varit utsatta för att de cosplayar och/eller har sin egen stil.

Hur fann du ett intresse för den japanska populär kulturen?

– Det har bara smugit sig på mig. Man lärde känna någon när man var mindre som höll på lite grann så man kikade och fick lära sig lite om vad det handlade om mm. Men senare när man kom igång med cosplay desto mer intensivt in i kulturen ju fler uppskattar en på en helt annan nivå alltså det är nästa som en avgudning av den japanska kulturen. Och ja, den har verkligen fängslat mig för att personer som finns inom community:t är helt utan dess like och det är därför som jag har fastnat för allt från manga till anime till cosplay. Det är jätte mycket kärlek och det är kärleken som har fångat mig.

IMAG2567

Ben Bunnet, 19 år.

En ung tjej med ett öppet sinne som också deltog på denna fredliga demonstration. Hon besöker även butiken Dragon’s Lair där man kan spela olika sorters kortspel mot varandra och i detta fall Magic the Gathering, samt älskar film.

Hur har din dag varit?

– Wow! Min dag har bestått av att träffa nya människor, träffa människor som jag har träffat förut. Jag brukar alltid vara en ensamvarg annars men när du träffar människor som du kanske träffar en gång om året så blir du en annan människa. Du försöker att göra dig själv glad. Låt oss säga att du finner något nytt hos dig själv när du träffar dem här människorna igen, ni kanske ses igen efter ett år och du ser att dem har förändrats.

Varför kände du att du behövde komma hit idag?

– Jag får chansen att träffa människor som jag kanske inte alls får träffa igen men detta tar ändå bort mina tankar om mina sorger för jag anser att cosplay och nördigheter ser till att dämpa det ibland för att jag är en väldigt sorgsen person och dramatiker. Men att vara här och träffa dessa människor gör så att jag känner att det är värt att leva med nya människor varje dag.

Upplever du någon typ av gemenskap när du träffar andra människor?

– JA! Man säger saker som “Du är som en syster! Du är som en bror!”. Själv har jag haft svårt med min familj och jag anser att jag har nästan ingen familj så detta blir som en familj för mig för att det är så jag önskar att jag hade det varenda dag.

Hur tror du att andra uppfattar det här med japansk populärkultur?

– Jag tror att de ser det som något de aldrig haft förut. Att de ser det som något de aldrig kommer kunna ha för att det är inte deras syn på världen. Jag känner en tjej som är väldigt populär och går mycket till nattklubbar men vi hänger ändå med varandra. Hon säger att anledningen till att hon tycker att det är ok med att jag är den jag är, hon säger ” Det är din värld, det här är min värld. Vi växer inte upp på samma sätt.” Hon anser även att nördigheter är ett sätt att vara sig själv men hon har som sagt levt i en värld där det är nattklubbar som gäller.

Hur har du upplevt mobbing?

– Jag har aldrig blivit mobbad för att jag ignorerar det! Om jag inte tänder på så finns inte mobbingen, då har jag inte det problemet och mobbaren ignorerar mig till slut. Jag brukar dra till Dragon’s lair och spela Magic the Gathering där det befinner sig ungefär 30 pers och alla är killar och jag är tjej. Men ingen ser mig som någon mindre värd, att jag inte riktigt passar in för att jag är där och visar mig. Självklart har det varit en kille som försökt att trycka ner mig vid dessa spel tillfället för att han vet att jag är tjej och vill inte att jag ska vara där så jag sa “Hejdå!” och satte mig och spelade med någon annan istället för att jag behöver inte prata med dig, du finns inte i min värld. Så han började att respektera mig. Jag har lärt mig att ignorera och stå på mig så slipper jag mobbingen.

IMAG2589Vänster: Ben Bunnet, 19 år. Höger: Thomas Pettersson, 26 år.

 Ben vill även tala om för människor att de ska ta sina intressen till hjärtat och att ingen ska kunna ta dem ifrån er. “Om någon skulle försöka ta det ifrån mig så är det fel av dem. Alla människor är inte starka men vi måste försöka”.


Tips av Ben för de som har detta problem:

“Se till att först och främst ignorera det, om det inte fungerar ska du möta personen och säga “Nu är det slut med det här, om du tänker mobba mig och anser att jag gör fel inom community:t så bryr jag mig inte. Det här är mitt intresse! Det här är mitt liv! Det här lägger jag min tid på.””

 

Text och bilder av Durante Auditore
2015 – 06 – 26

Referenser och länkar:

Heroes united against cosplay bullying
Fandoms against bullying
Cosplay Against Bullying June 2015

Om ämnet Cosplay