DantesCookieJar

Personal blog and portfolio

Det är väl kul att söka jobb?

Hur svårt kan det vara?

cute-boy-sasuke-the-man-candy-18302527-426-600Att skaffa ett jobb kan man ju undra som ungvuxen i dagens Sverige där bilden av att någonsin få ett normalt hel/deltids jobb känns ganska så omöjligt. Men i desperata situationer måste man sätta sig framför datorn och använda den till något annat än att spela. Visst det kan kännas helt hopplöst när man bläddrar bland de jobb som finns och då dyker det upp erbjudanden som bara får en att tänka “Att de önskar en sådan jäkla specifik människa med alla kvalifikationer, utbildningar, samt erfarenheten”. Många människor börjar ju genast med att  rabbla upp den onda cirkeln som lyder:

“Du behöver erfarenhet för att få ett jobb,
men du behöver jobba för att få erfarenhet.“

När man hamnar i denna tankeställning är det svårt att ta sig ur vilket gör att allt för många människor sätter sig på golvet och tycker att man inte kan göra något åt saken för att de har förstått att det är meningslöst. JO! det är väldigt dumt att tro att man kan få ett jobb där man knappt uppfyller kraven såsom en fullständigt utbildning utom ditt intresse och arbetserfarenhet. Arbetsgivaren vill ju ha en människa som förstår vad jobbet går ut på och kan sköta det utan större hinder. Det är ju skillnad på ett okänt litet café mitt uti ingenstans och Starbucks på Stureplan, eller hur? Tänkt på det som om du letar efter bostad, har du råd med en lägenhet i innerstaden på flera miljoner eller en liten hyresrätt på landet? Det är större chans att du finner tillgångar inom dina begränsningar och tillgängliga nätverk.

Din arbetsplats är inte alltid en skola, du ska vara redo att jobba när du dyker upp med mindre hänvisningar. Sedan är det ju självklart att alla arbetsplatser inte har lika stora krav och olika önskemål. Starbucks har ett rykte att hålla upp om att de är mer “fancy” och folk tycker att det är coolt att gå runt med deras muggar i handen och visa att de har handlat just där, samma sak med Apple. De har en status, ett välkänt märke och de vill ju knappast anlita okunniga som ska representera det företaget säljer till sina kunder, liksom kvalité och det bästa vill de ge kunderna.

Börja med att ha en tydlig översikt över dig själv, ditt intresseområde, och din utbildning eller vad du studerar till att bli, det är även otroligt viktigt när man är utom ett bra kontaktnät att man börjar litet. Har du en talang så ser du till att utnyttja den till att ge dig framgång på ett strategiskt sätt.

Text av Durante Auditore
2015 – 03 – 05

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 DantesCookieJar

Theme by Anders Norén